Jump to content

Linux Wine VCL App


joriolm
 Share

Recommended Posts

Hi everyone,

 

I´m testing a simple VCL 0.86 app with Zeos connecting to PostgreSQL 9

In win environment, as VCL as web app runs ok, but in linux:

 

1- I installed wine succesfully on Centos 5.6

2- Copied my UniGUI app to a folder in linux

3- Copied some libpqx.dlls at same level than the app. (after some error alerts)

4- In root's console: wine UniGUIApp.exe

5- UniGUI app in VCL mode finally runs ok

6- In the browser (Mozilla Firefox): the page becomes UniGUI's dark blue color, and the word "Loading..." up in the left, but It never loads my MainForm.

 

I copied ext-3.3.0 folder beside the app, but nothing, something I'm missing from wine's config ?

Something Mozilla's related ?

 

Regards,

 

J. Oriol M.

Link to comment
Share on other sites

Hi everyone,

 

I´m testing a simple VCL 0.86 app with Zeos connecting to PostgreSQL 9

In win environment, as VCL as web app runs ok, but in linux:

 

1- I installed wine succesfully on Centos 5.6

2- Copied my UniGUI app to a folder in linux

3- Copied some libpqx.dlls at same level than the app. (after some error alerts)

4- In root's console: wine UniGUIApp.exe

5- UniGUI app in VCL mode finally runs ok

6- In the browser (Mozilla Firefox): the page becomes UniGUI's dark blue color, and the word "Loading..." up in the left, but It never loads my MainForm.

 

I copied ext-3.3.0 folder beside the app, but nothing, something I'm missing from wine's config ?

Something Mozilla's related ?

 

Regards,

 

J. Oriol M.

 

If you have changed the location of the ext-3.3.0 folder you need to update your project and set the extRoot property of the server module.

you might want to set this path in an ini file to prevent having to recompile if you move the extjs library folder around a lot.

 

also note that this should be the wine folder path not your development path.

 

i tested my application with wine on a ubunti vps and had very few problems even without a WM. its a nice cheap way to host your app if you cant afford a dedicated server.

 

post-11-0-87228100-1314101841_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Thanks by your reply, Jason.

 

I have been modifying ExtRoot UniServerModule's property:

 

1- Tryed to assign it in OnCreate event with Linux path to folder: "/PATH/PATH/ext-3.3.0" but UNIGUI added "\" to string. I published in a showmessage and the path was this: "/PATH/PATH/ext-3.3.0\". Result: Dark blue color page with "Loading..."

 

2- Set it to "ext-3.3.0" ,UNIGUI puts a final "\" in the string. Result: dark blue page without "Loading..." label.

 

ext-3.3.0 folder is beside the .exe file.

 

Some tips about this will be great.

 

Thanks,

 

J. Oriol M.

Link to comment
Share on other sites

Thanks by your reply, Jason.

 

I have been modifying ExtRoot UniServerModule's property:

 

1- Tryed to assign it in OnCreate event with Linux path to folder: "/PATH/PATH/ext-3.3.0" but UNIGUI added "\" to string. I published in a showmessage and the path was this: "/PATH/PATH/ext-3.3.0\". Result: Dark blue color page with "Loading..."

 

2- Set it to "ext-3.3.0" ,UNIGUI puts a final "\" in the string. Result: dark blue page without "Loading..." label.

 

ext-3.3.0 folder is beside the .exe file.

 

Some tips about this will be great.

 

Thanks,

 

J. Oriol M.

 

 

Instead of using relative pathing, try starting simple and use an absolute path (x:\program files\MyServer\ext-3.3.0) once you've proven that works you can try to figure out how the relative paths are going to work.

 

This is how mine is set up :

 

Application :

 

C:\Dev\DelphiXE\IssueTracker\IsssueTracker.exe

 

ExtJS library :

 

C:\Dev\DelphiXE\IssueTracker\ext-3.3.0\

 

ServerModule

 

ExtRoot = ext-x.y.z\

 

 

or if extjs were in a folder called

 

C:\Dev\DelphiXE\IssueTracker\ext\

 

ServerModule

 

ExtRoot = ext\

Link to comment
Share on other sites

Hi, Jason, thanks by your comments.

 

My application is running well on CentOS, as in VCL as web mode.

 

Finally, I used ExtRoot like this:

 

".\ext-3.3.0" because I have my exe into another folder, I think was something wrong with my path or my ext folder, replace it, check paths and voilá.

 

Still having some problems with window's size, but I think is matter of screen resolution.

 

Thanks again,

 

J. Oriol M.

Link to comment
Share on other sites

Hi, Jason, thanks by your comments.

 

My application is running well on CentOS, as in VCL as web mode.

 

Finally, I used ExtRoot like this:

 

".\ext-3.3.0" because I have my exe into another folder, I think was something wrong with my path or my ext folder, replace it, check paths and voilá.

 

Still having some problems with window's size, but I think is matter of screen resolution.

 

Thanks again,

 

J. Oriol M.

 

Glad you got it sorted :)

Link to comment
Share on other sites

Does it really run in Linux or not?

 

I want to use Apache to load mod_isapi.so, but I cannot succeed.

http://forums.unigui.com/index.php?/topic/1328-can-i-run-dll-in-apache2-in-linux/

 

You can try and tell me the result, thanks.

 

Hi

 

the method here is not to run it as a dll under apache, but instead to run it as an exe (embedded webserver) under wine.

I have tested this on very memory constrained VPS systems and it works quite well.

Link to comment
Share on other sites

Excuse-me

 

I don't understand what is " very memory constrained VPS systems"? But it is linux or windows?

And finally it works quite well?

 

Linux VPS (virtual private server)

 

When you compile as a stand-alone application (server is embedded in exe) it compiles a windows EXE that runs fine under WINE on Linux.

 

WINE is a compatibility layer for linux that runs windows programs.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Glad you got it sorted :)

 

Hi, Jason,

 

I'm trying to deploy another app in Centos, this 0.88 version come with Ext JS Runtime Installer v0.88.1.943 (1.18 MB 2012-03-14)

 

This changes something with path of ext-x.y.z ? My app shows first icon and loading, but then page becomes blank.

 

Some tips? please, thanks.

 

Oriol Mujica

Link to comment
Share on other sites

  • Administrators

Hi, Jason,

 

I'm trying to deploy another app in Centos, this 0.88 version come with Ext JS Runtime Installer v0.88.1.943 (1.18 MB 2012-03-14)

 

This changes something with path of ext-x.y.z ? My app shows first icon and loading, but then page becomes blank.

 

Some tips? please, thanks.

 

Oriol Mujica

 

If you deploy Ext JS using runtime installer then you must set ExtRoot->[ext]

Link to comment
Share on other sites

If you deploy Ext JS using runtime installer then you must set ExtRoot->[ext]

 

 

Thanks by your reply, Farshad,

 

It seems I commited a newbie mistake with ExtJS version folder, this config runs like a charm:

 

Centos 5.7

Wine 1.2.3

PostgreSQL 9.0

 

ExtRoot = .\ext-3.4.0\

 

Setting [ext] didn´t work for me.

 

Regards,

 

J. Oriol Mujica.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...